Gaat Trump computergames de schuld geven van de schoolshootings?

De Entertainment Software Association  -de lobby van de game-industrie in Amerika en verantwoordelijk voor de geweld/sex/leeftijd ratings op spellen- is op het matje geroepen door president Trump. Aanleiding zijn de vele schoolshootings die het land nu al tijden teisteren. Het onderwerp van gesprek zal de relatie zijn tussen geweld in videogames en het wapengeweld onder jongeren.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen vertegenwoordigers van alle grote spelontwikkelaars en uitgevers aanwezig zijn. De leden van de ESA, waaronder mensen uit Electronic Arts, Microsoft, Nintendo, Sony, Take-Two Interactive, Warner Bros en Ubisoft, zijn van mening dat er geen (wetenschappelijk bewezen) causaal verband bestaat tussen videogames en gewelddadig of crimineel gedrag.

Oude wijn, nieuwe zakken

Er ging vorige week een schokgolf door de game industrie toen de woordvoerdster van het witte huis Sarah Huckabee Sanders naar buiten kwam met het nieuws dat Trump een vergadering had gepland over het onderwerp. Hoewel er niet expliciet naar games is gewezen als oorzaak van de shootings, heeft Trump wel gezegd dat games verantwoordelijk zijn voor het ‘vormen van gedachten bij jonge mensen’. Daar voegde hij nog aan toe dat ‘we er misschien iets aan doen aan wat jongeren zien en hoe ze het zien.’ Het is niet heel duidelijk wat hiermee bedoeld wordt en of de president van mening is dat de game industrie aan banden moet worden gelegd, of dat er alleen een waarschuwing nodig is.

Wat de zaak enkel complexer maakt is dat de National Rifle Association en andere pro-wapen bewegingen naar de game industrie wijzen als zondebok als bliksemafleider. De ESA heeft bevestigd dat er inderdaad een ontmoeting met de president gaat plaatsvinden en zegt er alles aan te doen de game industrie te verdedigen. Ze beroepen zich op een rechterlijke uitspraak uit 2011, die games classificeerde als kunst en games daarmee plaatste onder de wettelijke bescherming van kunstzinnige uitingen:

Statement ESA

Video games are enjoyed around the world and numerous authorities and reputable scientific studies have found no connection between games and real-life violence. Like all Americans, we are deeply concerned about the level of gun violence in the United States. Video games are plainly not the issue: entertainment is distributed and consumed globally, but the US has an exponentially higher level of gun violence than any other nation. The upcoming meeting at the White House, which ESA will attend, will provide the opportunity to have a fact-based conversation about video game ratings, our industry’s commitment to parents, and the tools we provide to make informed entertainment choices.

Wij van CasinoMeesters zijn sceptisch over de bedoelingen van Trump. Hij lijkt een discussie die al jaren geleden gevoerd en afgesloten is aan te halen voor eigen gewin. Games worden geslachtofferd om de wapens te redden. Hopelijk komt het niet zo ver; we houden jullie hier op de hoogte!

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *